Ana içeriğe atla

Zamanında insanların mumla aradığı, şimdi ise evimizin dekoratif bir parçası olduğu, yaşlıların hatıralarını barındırdığı radyomuzla ilgili 37 doğumlu Akif amcayla aramızda geçen kısa sohbeti Akif amcanın açısından sizlerle paylaşmak istedim.
Radyo dinlerken sanatçıları seslerinden tanırdık, sevdiğimiz bir şarkı çalarsa heyecanla sesini açardık, haberleri, son gelişmeleri ondan öğrenirdik. Tabi her evde olmazdı köyde yaşıyorsanız eğer muhtemelen muhtarın evinde olurdu ve de mutlaka kıraathanelerde olurdu.
Sabahları arabesk şarkılar çalardı, öğlenleri kısa haber sunumu olur ardından pop şarkılar çalardı tabi radyocu arkadaşların sizlerle ettikleri tatlı sohbetleri unutmamak gerek. Ara sıra reklam verirlerdi ama şimdiki gibi uzunca reklamlar değildiler. Reklamlarda bile sanat havası vardı. Akşam 7 8 gibi haber yayını olurdu ardından gene cazırtılı şarkılar şarkılar şarkılar..
Annelerimiz üstlerine el emeği ile ördükleri dantelleri koyardılar , sevmeyen olmazdı, insanlar naifdi, birbirlerine karşı saygılı, kibardılar. Teknolojinin gelişmesi ile bir çok şey tarihe karıştı. Tozların altında yok olmaya başladı.
Sanatın sanatçının değeri olurdu halk tarafından saygı görürdüler, ama günümüzde her önüne gelen şarkı çıkarıyor, parası olan albüm yapıyor, sesi güzel olmayan insanlara, iki satır söz yazamayan kişilere düşer olduk ne yazık ki. Oysaki eskiden öyle miydi hiç ? Neşat bey çıktı mı radyoda sazı tüm köyü inletirdi. Pop şarkılarının sözlerinin bir anlamı vardı, insana neşe katardı.
Teknolojinin gelişmesi ile önce kasetlere atlandı, zamanla televizyonların yaygınlaşması ile TRT kanalında musiki akşamları oldu, mp3 ler ortaya çıktı maddi durumu olan gençlerimizin ellerindeydiler. Haberleri ise maddi durumu olanlar televizyonlardan olmayanlar ise radyodan dinlemekteydiler. Gün geçtikçe yaşlı insanların vaz geçilmezi oldu, mesela ben gün içerisinde radyo dinlemekteyim. Zaman ilerledikce, tozlanan, depolara atılan,eskicilere satılan bir güzellik haline geldi. 
‘Dünya, ölünün başucunda açık kalmış radyodur’ der Cahit bey.

Yorumlar

Popüler Yayınlar